Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
20190724 hellyhansen heliswiss gtaad work 2 2

Gehoorbescherming

Blootstelling aan te veel lawaai kan grote gevolgen hebben. Het brengt onomkeerbare gehoorschade met zich mee, dus voorkomen is dan ook het enige verweer. Net daarom werden gehoorbeschermingsmiddelen ontwikkeld die het té hoge geluidsniveau afzwakken naar veiligere waarden en daarbij het waarnemen van omgevingsgeluid en alarmen zo goed mogelijk behouden.

Bij de selectie van het gamma van Telva is er, naast de van kracht zijnde wettelijke regelgeving en bestaande productnormering, ook rekening gehouden met maatstaven als comfort, gebruiksgemak en een optimale veiligheid. Draagcomfort heeft een grote invloed op de draagtijd van een PBM en dient daarom bij gehoorbescherming extra aandacht te krijgen. Zelfs het kortstondig niet dragen ervan heeft een enorme invloed op de totale effectiviteit van het PBM gedurende de gehele werkdag.

Inventariseer in eerste instantie uw geluidsbronnen en probeer door aanpak bij de bron het lawaainiveau te verminderen. Probeer allereerst de grootste lawaaimakers te vervangen of in te kapselen. Als dat niet lukt verdient het aanbeveling om
te kijken of de werkplek te isoleren is, bv. een geluidsdichte controlekamer. Als laatste stap of als aanvulling op de andere maatregelen, dienen de werknemers voorzien te worden van gehoorbeschermingsmiddelen die zijn aangepast aan de lawaaibelasting en werkomstandigheden. Naast de belangrijke selectiecriteria: geluidsdruk, blootstellingsduur en geluids- frequentie, moet zeker ook rekening gehouden worden met aard van de werkzaamheden, omgevingstemperatuur, te combineren met een helm of niet, communicatievereisten etc. De Telva experts helpen u graag om tot een juiste selectie te komen.

Types Gehoorbescherming

Wegwerpoortjes:

Oorpropjes zijn schuimgevormd, zetten uit en passen zich zo aan uw gehoorgang aan. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende dempingniveaus, met of zonder koordje, al dan niet traceerbaar, afzonderlijk verpakt of in dispenser.


Herbruikbare oordopjes:

U bent op zoek naar een hygiënische oplossing en bovendien herbruikbaar? Oordopjes zijn voorzien van lamellen die dankzij hun voorgevormd design alle drukverschillen wegnemen zonder een afgesloten gevoel te creëren. Ze zijn boven- dien eenvoudig te reinigen.


Gehoorbeugels:

Gehoorbeugels zijn een handig beschermingsmiddel voor werknemers die overwegend in niet lawaaigevoelige zones werken, maar af en toe gehoorbescherming nodig hebben bij een kortstondige blootstelling aan lawaai.


Oorkappen:

Passief of actief, radio of communicatie, gehoorkappen zijn er voor elke werksituatie. Actieve oorkappen zorgen ervoor dat de werknemer niet geheel wordt afgesloten van de werkplek en op een duidelijke manier kan communiceren. Radio oorkappen maken het werk dan weer een stuk aangenamer

Onderstaande tabel geeft u een maximale blootstellingsduur bij een bepaalde geluidsdruk zonder dat deze schadelijk is. Met een halvering van de blootstellingstijd kan medisch gezien steeds een verdubbeling in geluidsdruk worden weerstaan. De spraakverstaanbaarheid en herkennen van geluiden en veiligheidssignalen zal, net als het werkcomfort, echter drastisch teruglopen.

Blootstellingsduur Geluidsdruk in dB(A)

  • 8 uur 80 dB(A)
  • 4 uur. 83 dB(A)
  • 2 uur. 86 dB(A)
  • 1 uur. 89 dB(A)
  • 30 min. 92 dB(A)
  • 15 min. 95 dB(A)
  • 7 min. 30 sec. 98 dB(A)
  • 3 min. 45 sec. 101 dB (A)


Blootstellingsduur: zelfs korte tijd niet dragen van gehoorbescherming bij blootstelling heeft grote invloed op de effectieve demping gedurende de gehele blootstellings- tijd. Het is daarom essentieel dat de bescherming gedurende de gehele blootstellingstijd gedragen wordt.


In 2003 werd de Europese Richtlijn 2003/10/EG over lawaai gepubliceerd. Deze moet sinds 15 februari 2006 in alle Europese lidstaten in de nationale wetgeving opgenomen zijn.

Voor de toepassing van deze richtlijn worden de grenswaarden en actiewaarden voor de dagelijkse niveaus van bloot- stelling aan lawaai en voor piekgeluidsdruk vastgelegd op

Dit betekent concreet dat er geen blootstelling boven de 87 dB(A) mag plaatsvinden daar Europees is vastgesteld dat boven die waarde, bij langdurige blootstelling gehoorbeschadiging waarschijnlijk is.

Wetenschappers verwachten al boven de 80 dB(A) kans op blijvende gehoorbeschadiging. Om die reden dient de werkgever al vanaf de eerste actiewaarde van 80 dB(A) gehoorbeschermingsmiddelen ter beschikking te stellen. Verder dient hij vanaf die waarde zijn werknemers voor te lichten over de risico’s van lawaai en hen te instrueren in het juiste gebruik van die middelen.

Boven de 2de actiewaarde 85 dB(A) zijn de werknemers verplicht gehoorbescherming te dragen. De werkgever dient hierop toe te zien en waar nodig door voorlichting en handhaving het gebruik te bevorderen. In dit kader zijn er ook verplichtingen m.b.t. veiligheids- en gezondheidssignalering op de werkplek.

Grenswaarde

Maximale blootstelling

2de ACTIENIVEAU vanaf 85 dB(A) Persoonlijke bescherming verplicht te dragen

1ste ACTIENIVEAU vanaf 80 dB(A) Persoonlijke bescherming ter beschikking stellen

2. Normering

In onderstaande Europese normen zijn definities, prestatieniveaus, beproevingsmethoden en informatie terug te vinden over de specifieke gehoorbeschermingsmiddelen:

  • EN 352 - 1 : oorkappen
  • EN 352 - 2 : oorpropjes
  • EN 352 - 3 : oorkappen voor helmmontage
  • EN 352 - 4 : niveau-afhankelijke oorkappen
  • EN 352 - 5 : actieve oorkappen
  • EN 352 - 6 : oorkappen met audio-communicatie