Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Reflective
De Europese norm voor hoge zichtbaarheidskleding

Normering: EN ISO 20471

Waarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid moet voldoen aan de Europese norm voor signaalkleding, de EN ISO 20471. Deze norm is ingedeeld in klassen afhankelijk van de mate van zichtbaarheid/reflectievermogen.

EN ISO 20471 vervangt de EN 471

De EN ISO 20471 vervangt de EN 471. Het belangrijkste verschil is dat de nieuwe eisen beter zijn afgestemd op de praktijk. Ook zijn een aantal kwaliteitseisen aangescherpt in deze nieuwe norm voor reflectiekleding: alleen reflectiebanden van de hoogste kwaliteit mogen worden gebruikt conform de nieuwe norm. Het materiaal wordt ook getest op duurzaamheid en waterdichtheid.

De belangrijkste verschillen tussen de EN ISO 20471 en de EN 471:

  • Bij de herziening van deze normering zijn een aantal veiligheidskenmerken aangescherpt.
  • De test van de kleurechtheid van het doek wordt niet meer alleen bij het nieuwe doek gedaan maar ook na minimaal 5 wasbeurten getest
  • Kledingstukken in klasse 3 kunnen alleen nog maar gecertificeerd worden wanneer het bovenlichaam voorzien is van reflectiebanden en fluorescerende doek. Dit is inclusief de mouwen en/of de broekspijpen. De plaatsingsinstructies van deze materialen zijn aangepast. Daarin wordt aangegeven waar en hoe de materialen in het kledingstuk moeten worden toegepast. Waarbij de totale omcirkeling van torso, armen en benen moet zorgen voor een verhoogde zichtbaarheid vanuit alle oogpunten. De verdeling van deze materialen over de voor- en achterzijde van de kleding is 50 met een maximale afwijking van 10%.
  • Het fluorescerende materiaal ofwel reflectiemateriaal had in de oude normering al te maken met strenge eisen aangaande bijvoorbeeld de kleurechtheid, reflectie, luminantiefactor, zweetechtheid, scheurweerstand en de sterkte. Dit geldt nu ook voor het contrast materiaal
  • Het pictogramgebruik voor de normering is aangepast.

Kleurgebruik

Signalisatiekleding is beschikbaar in drie verschillende kleuren:

  • Geel
  • Oranje
  • Rood

Rijkswaterstaat stelt aanvullende eisen op het gebied van kleuren.

Klassen

High Visibility werkkleding wordt volgens de EN ISO 201471 ingedeeld in drie verschillende klassen. Deze klassen geven aan welk beschermingsniveau de reflecterende kleding heeft voor verschillende situaties.

  • Klasse 1
    Hi-Vis kleding uit Klasse 1 is te gebruiken in situaties met een laag botsingsrisico en risico op ongelukken. High Visibility werkkleding uit klasse 1 is niet geschikt voor werken langs de openbare weg. Maar wel voor extra zichtbaarheid binnen het bedrijf, verkeersregelaars die met name met (gedeeltelijk) daglicht opereren. Maximale verkeerssnelheid 30 km/uur.
  • Klasse 2
    Werkkleding uit Klasse 2 zorgt voor goede zichtbaarheid binnen de wegenbouw, koeriersdiensten en werkzaamheden in schemerlicht. High Visibility werkkleding uit klasse 2 is geschikt voor het werken langs de openbare weg (maximale snelheid verkeer 50 km/uur).
  • Klasse 3
    Bij werkzaamheden in het donker is het dragen van High Visibility werkkleding uit klasse 3 verplicht. Zichtbaar bij verkeersnelheid tot en met in ieder geval 90 km/uur. Deze optimale zichtbaarheid verminderd sterk het risico op ongevallen.

Gecombineerde certificering

Ook kan de werkkleding worden voorzien van een gecombineerde certificering. Hierbij kijken we naar een combinatie van kledingstukken en de hoeveelheid reflecterend materiaal wat in de combinatie aanwezig is. Hierdoor kan de werkkleding soms in een hogere klasse worden ingedeeld. Deze klasse geldt echter alleen voor de combinatie van kledingstukken en niet voor de afzonderlijke items.

Goed om te weten

Bedrijven hebben vaak de wens om hun logo op de werkkleding te drukken. High Visibility werkkleding moet aan strenge eisen voldoen. Het plaatsen van een logo op reflectiekleding is daarom aan regels gebonden. Als experts kunnen wij u begeleiden in dit proces, zodat uw bedrijf aan alle eisen voldoet, zonder aan uitstraling in te boeten.

Onderhoud

De kleding onder deze norm heeft speciaal onderhoud nodig. De kleding dient op een professionele manier gereinigd (gewassen en gedroogd) worden. Als dit niet gebeurd is dit nadelig voor de kwaliteit van de kleding en tevens van de reflectie.