Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Helm

Normeringen hoofdbescherming

Hoofdletsel kan ontstaan door vallende of wegschietende voorwerpen, dan wel door het stoten van het hoofd, maar ook vloeistoffen kunnen hoofdletsel verzoorzaken. Het gebruik van een veiligheidshelm is mede afhankelijk van de risico's en voorschriften op de arbeidsplaats.

Er zijn twee soorten hoofdbeschermingen: de industriële veiligheidshelm en hoofdbedekkingsmiddelen.

Een veiligheidshelm moet voldoen aan de Europese Norm EN 397 'Industriële veiligheidshelmen' en is voorzien van een CE-markering.

EN 397 - Veiligheidshelmen

De norm voor veiligheidshelmen gebruikt in de industrie. Deze veiligheidshelmen zijn bedoeld om het bovenste gedeelte van het hoofd te beschermen tegen het risico op verwonding veroorzaakt door vallende voorwerpen. De norm bepaalt o.a. de afmeting, constructie, prestatiecriteria en markeringen.

EN 812 - Stootpetten

De norm omschrijft situaties waar de drager het hoofd kan stoten tegen statische objecten, waarbij er kans bestaat op lichte oppervlakkige verwondingen, zoals schaaf- en stootwonden. De stootpet is niet geschikt als bescherming tegen effecten van vallende en/of gegooide voorwerpen alsmede bewegende en/of schuivende objecten of massa's. Bij twijfel moet worden gekozen voor EN 397.

EN 443 - Brandweerhelmen

De norm specificeert de minimale eisen voor brandweerhelmen die bescherming biedt van het bovenste gedeelte van het hoofd, vooral tegen de gevolgen van impact, penetratie, hitte en vlammen.

EN 14052 - Veiligheidshelmen met hoog beschermingsniveau

Veiligheidshelmen die aan de norm voldoen bieden u drie keer meer bescherming. Ze zijn voldoende stevig om bescherming te bieden tegen vallende voorwerpen die terecht komen op de bovenzijde en zijkanten van het hoofd.

EN 50365 - Veiligheidshelmen voor gebruik bij laagspanningsinstallaties

Veiligheidshelmen die aan de norm voldoen hebben electrische isolatie om te worden gebruikt nabij installaties met laagspanning. Deze mag 1500 V gelijkstroom (of 1000 V wisselstroom) niet overschrijden.

 EN 12492 - Helmen voor bergbeklimmers

De norm geldt voor alpinehelmen die gebruikt worden voor reddingswerkzaamheden in gevaarlijke omstandigheden/werkzaamheden op hoogte.