Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Telva werkt aan de duurzame kleding van morgen

De duurzame kleding van morgen

Met het toenemende bewustzijn over onze impact op het milieu en de natuur, komt een groeiende interesse en vraag naar duurzame alternatieven. Met name de kledingindustrie heeft een grote impact op het milieu, maar kan dus ook een groot verschil maken. Wij hebben ons daarom gefocust op circulaire werkkleding, die gemaakt is van gerecycled textiel en/of tot op de vezel gerecycled kan worden. Heel belangrijk dus om daarbij na te denken over de grondstoffen die we gebruiken.

We vervangen katoen

Bio-katoen

Bij de productie van katoen worden grote hoeveelheden water, bestrijdingsmiddelen en meststof gebruikt. Dit heeft een enorme impact op het milieu. Wij kiezen er daarom voor om gebruik te maken van bio-katoen, waar bij de productie gebruik wordt gemaakt van technieken en materialen die een veel lagere impact hebben op het milieu, met name op het reduceren van watergebruik.

Bij het verbouwen van biologisch katoen wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden of kunstmest en wordt gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën. Het gewas wordt afgewisseld met andere gewassen waardoor de bodem minder snel uitgeput. Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren, hun dieren en uiteindelijk ook voor die van ons.

Katoen vierkant
Bamboo fiber the manufacturing process and how to care for bamboo fabrics
Een snelgroeiend alternatief

Bamboe

Ook bamboe is een goede vervanger voor katoen en komt met een aantal voordelen. Bamboe groeit heel snel, heeft geen pesticiden nodig voor de bestrijding van onder andere insecten, absorbeert meer koolstofdioxide dan katoen en produceert als kerst op de taart 30 tot 35 procent meer zuurstof dan andere bomen!

Waarom vervangen we katoen niet voor bamboe?

Het verwerkingsproces van bamboe tot textiel is ingewikkeld. Bamboe kan op een mechanische manier en op een chemische manier verwerkt worden. De mechanische manier is het meest duurzaam, maar erg arbeidsintensief en duur. Daarom wordt meestal gebruik gemaakt van de chemische manier. In dit proces wordt de bamboe gekookt in sterke chemische oplosmiddelen zoals natriumhydroxide. Eenmaal gekookt, wordt de resterende vloeistof door kleine gaatjes geduwd en kan het in een chemisch bad met zwavelzuur uitharden tot fijne strengen.


Wat betreft de verwerking is voor bamboe dus nog het een en ander te winnen op het gebied van duurzaamheid. Daar komt nog bij dat bamboe in tropische bossen groeit, niet lokaal dus. Wel wordt bamboe gebruikt als grondstof voor bioplastic zoals PEF-flessen. Een goede oplossing dus om het gebruik van fossiele brandstoffen als olie tegen te gaan!

De toekomst voor werkkleding

Lyocell

Lyocell, ook wel bekend als Tencel, is een duurzaam materiaal dat gemaakt wordt van cellulose uit houtsnippers. De houtsnippers komen van eucalyptus- of beukenbomen uit speciale bossen die gekenmerkt worden door ‘duurzaam bosbeheer’. De productie vindt plaats in een gesloten systeem, wat betekent dat het water en de niet-giftige oplosmiddelen hergebruikt worden. Het materiaal is dus uiterst milieuvriendelijk en duurzaam.


De speciale bossen voor Lyocell staan in Europa, waardoor het transport een stuk minder impact heeft op het milieu dan het transport van grondstoffen uit bijvoorbeeld Azië. Maar Lyocell is meer dan een duurzame stof en een oneindige bron van grondstoffen. De stof voelt namelijk zacht en soepel aan, is sterk, biologisch afbreekbaar, huidvriendelijk en absorbeert water beter dan katoen. De stof is ook nog eens gebruiksvriendelijk doordat het gemakkelijk te wassen en te strijken is. Volgens ons dus de toekomst en natuurlijk te vinden in onze collecties!

Lyocell tencel
Pet rexyxled

Gerecycled polyester

Voor het maken van polyester is aardolie nodig. Tijdens dat proces wordt veel energie verbruikt en komt veel uitstoot vrij. Door het materiaal opnieuw te gebruiken, bijvoorbeeld door het gebruik van ingezamelde PET-flessen, restmaterialen en afgekeurde B-kwaliteit stoffen, kunnen we de afvalberg verkleinen. Op die manier veroorzaken we een domino-effect: verminderde luchtvervuiling, verminderde watervervuiling én verminderde bodemverontreiniging.

Het voordeel van het gebruik van gerecycled plastic voor kleding is dat het erg elastisch en sterk is, snel droogt en bestendig is tegen krimpen. Dit maakt de stof uiterst geschikt als materiaal voor bijvoorbeeld werkjassen.

Hergebruiken met Telva

Onze recycling-service

Niet alleen bij het maken van jouw bedrijfskleding is nagedacht over duurzaamheid. Doe je een bestelling bij ons? Dan wordt de kleding gebundeld verstuurd met duurzaam verpakkingsmateriaal. Geen onnodig plastic afval dus. Ook bieden wij een speciale recycling-service aan. We laten jouw kleding na gebruik weer ophalen, om deze vervolgens voor het grootste gedeelte te recyclen tot nieuwe producten. Om hierbij het goede imago van jouw bedrijf te behouden, zorgen we ervoor dat bedrijfslogo’s vernietigd worden. Op die manier kunnen we eventueel ongewenst gebruik van de kleding voorkomen.

Nog niet al onze producten zijn geschikt voor recycling, maar we doen ons best zoveel mogelijk recyclebare opties aan te bieden. Telva heeft dan ook een speciale ‘groene’ collectie van werkschoenen samengesteld. Deze werkschoenen zijn gemaakt van duurzame of 100% recyclebare grondstoffen en kunnen na gebruik wel van top tot teen gerecycled worden.

Circulaire relatiegeschenken