Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Extra beeld sorteren2

Enschede, de innovatieve Textielstad 2.0

“We krijgen de textielindustrie alleen schoon als we alleen nog maar vraaggestuurd en lokaal gaan produceren, gebruikmakend van gerecyclede en/of duurzaam lokaal geproduceerde grondstoffen!” - Olaf Pothoven, eigenaar Telva

Een groeiende industrie

En toenemende vervuiling

Halverwege de 19e eeuw kwam de textielindustrie in Twente in een stroomversnelling terecht. Enschede groeide uit tot het centrum van de textielproductie in Nederland en was na Manchester de grootste textielstad van Europa. Een groot deel van de beroepsbevolking was werkzaam in de textielindustrie en de stad stond vol fabrieken. Tot in de jaren ‘60 van de vorige eeuw de industrie bijna volledig uit het stadsbeeld verdween. Productie werd verplaatst naar lagelonenlanden waar sneller en goedkoper geproduceerd kon worden. Ondertussen bleef de mode-industrie groeien en is de textielindustrie, met een enorme groei van fast fashion, één van de meest vervuilende industrieën van de wereld geworden.Hier begint verandering in te komen. Door meer bewustzijn over milieuvervuiling en hernieuwd inzicht om CO2 te besparen, halen steeds meer bedrijven hun productiefaciliteiten terug. Hierdoor kunnen bedrijven volledige transparantie bieden over de oorsprong van gebruikte materialen en arbeidsomstandigheden. Enschede kan nu weer een nieuwe, en vooral schone, textielproductie tegemoet gaan met het ambacht waar de stad ooit groot mee werd.

Recycled jeans

Recyclen met Telva

Wat doe jij met je oude kleding? In Nederland belandt zo’n tweederde van het afgedankte textiel bij het restafval, wat betekent dat jaarlijks 2.5 miljoen stuks textiel worden vernietigd in plaats van gerecycled. Zonde vinden wij! Daarom haalt Telva als belangrijke leverancier van werkkleding haar geleverde kleding en schoenen terug om te laten recyclen. Daarnaast bieden wij collecties gefabriceerd van duurzame grondstoffen of gerecyclede materialen aan. Maar dat is nog niet alles...

Enschede

Textielstad 2.0

Om vandaag al de textielindustrie schoner te krijgen, is Telva een samenwerking aangegaan met de Universiteit Twente en de Hogeschool Saxion om onderzoek te doen naar een optimale inzameling en verwerking van alle textiel-afvalstromen.

Het Saxion beschikt over een uitgebreid textiellab waarin textiele vezels en garens geanalyseerd en verwerkt kunnen worden. Het doel is hier om een cradle-to-cradle oplossing te vinden voor alle uit meerdere materialen bestaande werkkleding. Ondertussen doen we samen met de Universiteit Twente onderzoek naar de ontwikkeling van chemische recycling van synthetische vezels zoals polyester. Hierbij wordt gefocust op het scheiden van het polyester-molecuul van de kleurstof-molecuul op grote schaal. Dit zou de oplossing kunnen zijn voor alle kleding waarin polyester-vezels verwerkt zijn.

Samen dragen we zo ons steentje bij aan een betere toekomst. Op naar Enschede Textielstad 2.0!

Recycled fabric